UMAY ASENALAR

İŞTE O MEŞHUR TARİHİ PROJE...

11.01.2023 999

 

Karşıyaka Halk Eğitimi Merkezi Müdürü Suat Korkmaz önderliğinde 2019 yılının ilk günlerinde çalışmalarına başlanan ve daha ilk günlerde büyük bir ilgiyle üzerinde çalışılan "Umay Asenalar" projesi, 28 Mayıs 2022 tarihinde saat 20:00'de Bostanlı Suat Taşar Tiyatro Salonu'nda İzmirli sanatseverler ve tarihseverler ile buluşmuştu. Ardından patent başvurusu alınarak marka onayını almıştı. Yani şu anda Umay Asenalar Savaşçı Türk Kadınları bir marka haline gelmiş durumdadır.

Karşıyaka Halk Eğitimi Merkezi olarak şanlı tarihimizde iz bırakan Türk Savaşçı Kadın Kahramanlarımızın tanıtıldığı bu proje, Türkiye'de tiyatral dans gösterisi ile birleşerek adından söz ettirmeyi ve hafızalara kazınmayı başarmıştır.

Karşıyaka Halk Eğitimi Merkezi olarak şanlı tarihimizde iz bırakan Türk Savaşçı Kadın Kahramanlarımızın tanıtıldığı bu proje, Türkiye'de tiyatral dans gösterisi ile birleşerek adından söz ettirmeyi ve hafızalara kazınmayı başarmıştır.

Bu çalışma ile; dünya tarihinde ilk kadın hükümdar olan Tomris Hatun'dan başlayarak Gülnar Hatun, Boğarık Hatun, Burla Hatun, Begüm Sultan, Terken Hatun; yakın tarihimiz Nene Hatun, Kara Fatma, Şerife Bacı ve Sabiha Gökçen başta olmak üzere savaşçı Türk kadınlarımızı, tarih boyunca isimleri, güçleri ve şanları ile akıllara kazınmış ve liderlik etmiş, aynı zamanda Cumhuriyet'e, tarihimize tanıklık etmiş ve ne pahasına olursa olsun savaşmış Türk Kadınlarımızı tanıtmak istedik.

Türk kadınının vatan, namus, evlat gibi kutsal değerleri uğruna fiili olarak savaşarak canını ortaya koyduğunu, toplumsal her değerde ortak ve eş olduğunun altını çizdik.

Kurum olarak her zaman kadınlarımızın gücünün farkına varmasında, motivasyonlarını yükselterek üretmelerine ve başarılarına destek vermeye devam edeceğiz. 

Günden güne popülerleşen Umay Asenalar projesi bir sonraki yapılacak olan devasa etkinlikler için sürekli provalar yapmakta ve ismini Türkiye'den sonra tüm dünyaya yayma hedefindedir.

 Halk eğitimi merkezleri bünyesinde bir ilk olan bu gösteri esnasında Karşıyaka Halk Eğitimi Merkezi öğretmenlerinin hazırladığı ve tasarladığı 19 parça kostümün tamamı görülmüştür.

 Seçilen 19 kahraman için hazırlanan tasarımların tamamı en ince detayına kadar; başlık, silah, ayakkabı, tirkeş, sadak, bakır tellerden ve rölyef ile hazırlanmış aksesuarlar tasarımları da dahil olmak üzere; Karşıyaka Halk Eğitimi Merkezi öğretmenleri tarafından desen, nakış, dikiş, dizayn gibi bütün süreçleri planlanmış ve bütün parçalar el işçiliği ile üretilmiştir.

 Zamana uygun bir dans gösterisi ile birleştirilen bu tiyatral gösteride seçilen 9 kadın ve 9 erkek dansçı kostümleri şov için seçilen 5 ana karakter için hazırlanan tasarımlardan esinlenerek hazırlanmıştır.

 Projede onlarca yetenekli profesyonel arkadaşımız gönüllü olarak çalışmaktadır. Her kıyafet orijinalliğine uygun olarak merkez binamızda el işçiliği ile yapılmıştır. Bu proje Türk kadınlarına Karşıyaka Halk Eğitimi Merkezi'nin bir armağanıdır.

Tarihi yeniden yeşerttiğimiz, tüylerin diken diken olduğu bu eşsiz gösterinin elbette ki devamı gelecektir. Türkiye'de bir ilki gerçekleştirdiğimiz ve 2500 yıllık bir tarihe sahip Türk kadınlarının figürü olduğu bu projede emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımıza teşekkürlerimi sunuyorum.

 11-01-202311-01-2023