2071 MEHTERAN BÖLÜĞÜ

11.01.2023 435

Dünyanın en eski asker bandosu olarak kabul edilen mehterin tarihi, VIll. Yy yazılmıştır ve Türk tarihinin en eski yazılı kaynağı olan Orhun Yazıtlarına kadar uzanmaktadır. Mehter, Türk kahramanlığının ve evrensel boyutlara ulaşmış egemenlik alayişinin günümüzdeki görkemli bir anıtıdır. Dünya askeri tarihinin bu ilk bandosu, geçmiş dönem Türk müziğinin coşkulu ritimlerini de bugüne taşımaktadır. Mehterin giysileri, renk ve biçim bakımından ayrı bir özellik ve güzellik arz eder. Giysilerde tüm renkleri görmek mümkündür. Kullanılan enstrümanlar; kaba zurna, boru, kös, davul, nakkare, zil ve çevgendir. Askeri müzik tarihinin başlangıcı ve dünya askeri bandolarının temel taşı olduğu kabul edilen Mehter, bugün Genelkurmay Başkanlığına bağlı İstanbul Askeri Müze ve Kültür Sitesi Komutanlığı bünyesinde faaliyetlerini sürdürmektedir. Yurt içinde ve yurt dışında verdiği konserlerle tüm dünyanın ilgisini çeken Mehter, varlığın ve etkili gücünü asırla sonra bugün de sürdürmekte, Türk toplumunun yüreğindeki sıcak yerini korumaktadır.

ÇORBACIBAŞI

Çorbacıbaşı, üst rütbeli bir subaydır. Sancaklar ve Tuğcular ile mehterin de bağlı bulunduğu idari amirdir. Mehterin sek ve idaresinden, eğitim, disiplin ve emniyetinden sorumludur. Konser, yürüyüş ve tören görevlerine hazırlık olmak üzere gerekli gördüğü çalışmaları düzenler. Mehterin en önünde bulunan çorbacıbaşının başında üsküf bulunur. Üsküfüsün tavus tüf bulunur. Üzerine kenarları üç sıra sarı işlemeli kırmızı cübbe ve şalvar giyer. Belinde kuşak ve kuşağın üzerinde silahı bulunur. Ayağında ise sarı çizme vardır.

SANCAKLAR

Sancaklar ordunun onur timsalidir. Al sancak devleti, yeşil sancak İslamiyet'i, ak sancak bağımsızlığı temsil eder. Al sancak ile yeşil sancak üzerindeki üç hilal; Avrupa, Asya ve Afrika Kıtaları üzerindeki Türklüğün ve İslamiyet'in hakimiyetini ifade etmektedir.

TUĞLAR

Tuğlar pirinçten yapılmış olup 2.5 m uzunluğundadır. Başlığın her iki tarafında at kılında yapılmış püskül bulunmaktadır. Türkülerde hükümdarlık, vezirlik, beylerbeylik sancak beyliği gibi askeri görev ve memuriyet işareti olarak kullanılmaktadır.

MEHTERBAŞI

Mehterbaşı, mehterin icrasından sorumlu ve Çorbacıbaşından gelen en yetkili subaydır. Mehterin müzikal yönüyle en ileri seviyede hazırlar. Bunun için günlük çalışma planları yaparak toplu çalışmalara katılır. Bu çalışmalarda saz gruplarında kendi aralarında yapmış oldukları hazırlıkları birleştirerek ortak bir konser planı yapar. Mehter konserlerinin icrası, tertip ve düzeni ile icraların seçimi; mehterbaşının sorumluluğundadır. Mehterbaşı, mehter repertuvarına eklenecek yeni eserleri mehter icracılara çalıştırır.

Karşıyaka Halk eğitim Merkezi 2071 Mehteran Bölüğü 

Mehter topluluğumuzun tamamı konservatuar alanında yetişmiş icracılardan oluşmaktadır. Kurallar, çalışma disiplini, icra sistemi ve repertuvarımızın tamamı TSK Mehter Bölüğüne bağlı kalarak düzenlenmiştir. Mehterin gelenekçi yapısını koruyarak çalışmalarımızı sürdürmekteyiz. Mehteran kıyafetleri, yeniçeri kıyafetleri, sancaklar ve tuğlar orijinal bir şekilde hazırlanmıştır. Eski Türk devletlerinin vazgeçilmez savaşçıları olan zırhlı askerler de mehteran topluluğumuzda bulunmaktadır. Güçlü icra yönümüzle birlikte hem mehter geleneğini yaşatma hem de zengin bir müzikal ifade sağlamak amacı içerisindeyiz. Adımızı; Anadolu'nun kapılarını Türklere açan 1071 Malazgirt Savaşı'ndan almaktayız. 2071 Mehteran Bölüğü olarak Türkiye'nin en Büyük Sivil mehteran topluluğu olmaktan gurur duyuyoruz.

11-01-202311-01-2023