10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü, Birleşmiş Milletlertarafından İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabuledildiği gün olan 10 aralık 1984 yılının kutlanmasıdır. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu Dünya devletler ve sivil toplum örgütlerinin davet edildiği bir kurul kararı ile bu günün Dünya İnsan Hakları günü olarak kutlanmasına karar vermiştir.

10.12.2021 502

Bu bildiri, insanların sadece insan olarak kazandıkları hakları, buhakların değerini, kişilerin sömürü, baskı ya da kıyım gibi tüm doğal ve yapay güçlere karşı korunması gerekliliği ilkesini savunur.

İnsan Hakları Günü insanların ırk, renk, din, cinsiyet ve siyasi gçrüşlerine ile ulusal ya da sosyal köken, mülkiyet, doğum ya da buna benzer diğer statüleri sebebiyle ayrım gözetmeksizin herkesin doğal insan haklarına sahip olduğınu beyan eden 500'de fazla dile çevrilmiş ve Dünyanın en çok çevrilen beynnamesi ünvanına sahip bir bildiridir.

Bu beyanname ile dünyanın farklı bölgelerinde çeşitli hukuki ya da kültürel temsilcilerin katkıları ile evrensel değerler ile tüm halk ve uluslar için ortak bir standart belirlenmek hedeflenir.